gouden cadeau

Tips: Zo Vind Je Een Origineel Cadeau

Bij het uitzoeken van cadeaus kan het soms lastig zijn om te weten wat de ontvanger leuk zal vinden. Gelukkig is er veel onderzoek gedaan naar cadeaus geven en krijgen. Op basis daarvan hebben wij deze cadeautips samengesteld om je te helpen bij het kiezen van het ideale geschenk.

Volg zijn/haar verlanglijstje

Als de ontvanger een verlanglijstje heeft, volg het dan. Het toont dat je aandacht besteedt aan de voorkeuren van de ander. Daarom wordt zo'n cadeau ten zeerste geapprecieerd. 

Zonder verlanglijstje wordt het kiezen van een geschikt cadeau uitdagender. Mensen neigen ernaar vanuit hun eigen perspectief te denken, waardoor we moeilijker kunnen inschatten wat de ontvanger graag wil.

Voorkeur voor geld of cadeautjes

Krijgt de ontvanger het liefst cadeaus? En heeft die persoon al een reeks voorbeelden gegeven van wat die graag krijgt? Dan is het het gemakkelijkst om je daar aan te houden. Let er op dat verschillende mensen niet hetzelfde cadeau geven!

Hoewel geld als onpersoonlijk kan worden beschouwd, vragen sommige mensen voor geld in plaats van een cadeau. Dan is het ook logisch om niet verder te zoeken.

Wie is de ontvanger?

Een kennis

Zelfs als je niet het perfecte cadeau vindt, beïnvloedt dat de relatie niet sterk. Als je moeite gedaan hebt om een cadeau te vinden, dan zal de ontvanger daar dankbaar voor zijn.

Uiteindelijk zegt het cadeau dat je geeft ook iets over jezelf, dat maakt jullie band sterker. Maak je in ieder geval geen zorgen. Indien nodig kan je steeds een verlanglijstje vragen als hij of zij dat heeft. 

Een familielid

Cadeau voor ouders of grootouders: Geef iets persoonlijks zoals een ingekaderde familiefoto of een volledig fotoalbum. Bovendien kan je eerst een activiteit cadeau doen om samen te beleven. Zo creëer je mooie herinneringen die je met foto's kan vereeuwigen. 

Cadeau voor een kind: Heeft je kind een duidelijke voorkeur zoals dinosaurussen of prinsessen? Dan zijn ze in de wolken als je iets geeft in dat thema. Gaat het om een iets ouder kind? Dan zijn geld en cadeaubonnen een verstandige keuze. 

Mijn partner

Tip: Het is belangrijk om iets iets origineel te geven, of op z'n minst je best daarvoor doen.

Cadeau voor hem: Een man verwacht dat zijn vriendin hem zeer goed kan inschatten. Als je dus iets geeft dat niet bij hem past, dan kan hij twijfelen of jij hem wel begrijpt in de relatie.

Cadeau voor haar: Zelfs als het niet het beste cadeau is, dan zal ze toch dankbaar en blij zijn met wat ze krijgt. Doe dus je best om iets origineels te vinden, maar het is geen ramp als het niet helemaal is wat ze verwacht had.

Jullie kennen elkaar al lang: Wees voorzichtig, want het risico bestaat dat je iets geeft dat je zelf leuk vindt. Dat komt vaak voor bij koppels die veel tijd samen doorbrengen. Het laat je geloven dat jullie interesses dezelfde zijn, maar dat is niet altijd het geval.

Jullie kennen elkaar net:  Bij nieuwe relaties is het uitzoeken van cadeaus vaak eenvoudiger. Vertrouw op je intuïtie, want stellen die elkaar net kennen, zijn goed in het inschatten van elkaars voorkeuren.

Ik weet nog steeds niet welk cadeau ik kan geven

Als je écht niets kan verzinnen, geef dan een cadeau dat iets over je eigen persoonlijkheid onthult, maar overdrijf dit niet om te voorkomen dat het als narcistisch wordt beschouwd. Zo'n cadeau kan jullie helpen om elkaar beter te begrijpen. 

Nog een gouden tip: Geef een ervaring, zoals een avontuurlijke uitstap in de natuur of een weekendje een ander land ontdekken. Onderzoek toont aan dat een gezamenlijk uitje de relatie sterker kan maken dan een materieel geschenk.

Wat als hij of zij het niet leuk vind?

Onthoud dat de waarde van een cadeau niet allesbepalend is op een feestelijke dag; aanwezigheid is het grootste geschenk dat je kunt geven. Je wordt uitgenodigd omdat de ander tijd met je wil doorbrengen, niet vanwege het cadeau dat je meebrengt.

Terug naar blog

Reactie plaatsen